Før graviditeten
Hvis du planlægger at blive gravid, er det en god ide at få råd vedrørende helbredsspørgsmål i forbindelse med graviditeten.
Det anbefales, at man allerede når man planlægger at blive gravid, dagligt tager 1 tablet Folinsyre á 400 mikrogram.
Er jeg Gravid?
Du kan købegraviditetstests på apoteket, som er meget specifikke og pålidelige. Så hvis testen er positiv, er du gravid.
Normalt kan graviditeten allerede påvises på den dato, hvor du skulle have haft din menstruation. Hvis testen på dette tidspunkt er negativ, men du fortsat tænker, at du er gravid, gentages testen efter cirka 14 dage. Hvis testen fortsat er negativ, er du højst sandsynligt ikke gravid, og din menstruation vil komme senere.
Graviditetstest kan også udføres hos os ved aflevering af urinprøve. Husk at bestille tid.
Hvis du er blevet gravid?
- Kontakt os snarest mhp planlægning af graviditesundersøgelserne.
- Husk altid, at du skal lave en urinprøve til disse undersøgelserne. Urinprøven skal laves i klinikken.
De enkelte graviditetsundersøgelser:
- Første undersøgelse 6-10 uger
Den første graviditetsundersøgelse er omfattende og indeholder bl.a. udfyldning af svangerskabs- og vandrejournal. Du skal lave en urinprøve når du kommer, der tages blodprøver, måles blodtryk, vægt m.m.
- Anden undersøgelse 25 uger
Snak om det hidtidige graviditetsforløb, og om de kommende måneder. Helbredsundersøgelse med vurdering af livmoders størrelse (udvendig), blodtryk, urinundersøgelse og vejning. Hjertelyd. Evt. blodprøve.
- Tredje undersøgelse 32 uger
Vurdering af den generelle trivsel, behov for aflastning, snak om den forestående fødsel og barselsperiode. Helbredsundersøgelse med vurdering af livmoders størrelse (udvendig), blodtryk, urinundersøgelse og vejning. Hjertelyd.
- 8 uger efter fødsel
Vurdering af tilstanden efter fødslen. Snak om prævention. Såfremt der er gener fra bristninger, problemer med at holde på vandet/afføring tilbydes gynækologisk undersøgelse. Hvis celleprøveundersøgelsen har været udskudt pga. graviditet, tilbydes dette også.
Generelle råd om graviditet:
- Rygning er meget skadeligt for barnet, derfor bør du stopper med at ryge, og du bør så vidt muligt undgå passiv rygning.
- Undgå alkohol, og drik ikke for meget kaffe.
- Fysisk aktivitet min. 30 minutter hver dag – egnede former for fysisk aktivitet er gå- og vandreture, svømning, løb, styrketræning (i siddende stilling og ikke tung styrketræning), cykling, spinning og aerobic m.m. Undgå kontaktsport, skiløb og ridning.
Kosttilskud:
- Folsyre
- Et dagligt tilskud på 400 mikrogram folsyre i form af en folsyretablet eller en multivitamintablet, fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne i graviditeten.
- Jern
- Et dagligt jerntilskud på 40 – 50 mg ferrojern fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten. Såfremt den gravide lider meget af kvalme, kan man evt. vente med at starte jerntilskud til senest graviditetsuge 18. Jerntilskuddet tages separat og mellem måltiderne, hvor absorptionen er bedst og ikke sammen med mælk.
- D-vitamin
- Et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram 400 IU dagligt gennem hele graviditeten.
- Kalk (Calcium)
- Kalk er vigtigt for den gravides og det ufødte barns knogler. Kalk fås nemmest gennem mælk og mælkeprodukter. Hvis ikke den gravide indtager mælkeprodukter, så anbefales et tilskud af kalk.
Du kan læse mere her: Sunde vaner, før, under og efter graviditet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside